Skip to main content

Pakina: Toimistosihteeri

Kirjoitettu .

Toimiston loman takia Elokuun pakina hieman syyskuun puolella. Puhukaamme työhön paluun johdosta toimistosihteeristä.
Toimistosihteeri on yhtäaikaisesti työyhteisön vankkumaton selkäranka, kantava ajatus, kiukkuinen vääpeli sekä huolehtiva äiti. Hän on ensimmäisenä vastaanottamassa kommentit ”poikiensa” tekemistä onnistumisista tai typeryyksistä. Ulospäin hänen villipyttymäinen olemuksensa antaa vaikutelman äärimmäisen rauhallisesta, sovittelevasta ja asiallisesta henkilöstä myös siviilissä. Muuta henkilöstöä kohden olemus muuttuu kuitenkin radikaalisti erityisesti tilanteissa, joissa sihteeri kokee kurinpalautuksen asialliseksi. Tällöin rivouksia huuteleva pesuautokuski hiljenee, pysäyttämätön korkeapainepuhdistaja pysähtyy ja erityisesti esimiehet piiloutuvat työpöytänsä alle kyynelehtimään sihteerin sisäisen pirttihirmun päästessä valloilleen.
Ikävän kuuloisesta tilanteesta huolimatta sihteerin kurinpalautukset ovat välttämättömiä työyhteisön kurin ja järjestyksen ylläpitämiseksi.  Kuljettajien moraalikäsityksen häilyessä tai vastaavasti realiteeteista irtautuneiden esimiesten eksyessä omiin harhakuvitelmiinsa, perinteinen korvapuusti ja sunnuntaisaarna ovat omiaan palauttamaan ajoittain kateissa olevan ryhdin härkäpäisimpäänkin poikajoukkoon. On pitkälti hänen ansiotaan, että kuljettajat pukevat aamuisin päällensä muutakin kuin marimekko-kuvioiset bokserinsa ja heidän yleinen olemuksensa antaa edes hieman viiteitä älyllisestä ja sivistyneistä ihmisistä.

Suoranaista vihaa sihteeri ei pidä työyhteisöään kohtaan, vaan tiukka kurinpito on enemmänkin keino kasvattaa ”päiväkotikatrastaan” kohtaamaan kylmä ja epäreilu maailma. Vastuullisen äidin tavoin hän toivoo omillensa vain parasta, mutta on kuitenkin valmis käyttämään koviakin keinoja, jotta hänen suojattinsa oppivat kantamaan vastuuta ja käsittelemään epäonnistumisia. Hänen oikeidenmukaisuutensa ja tapansa tuomita vasta osapuolten kuulemisten jälkeen toimii malliesimerkkinä muulle työyhteisölle, jotta näillä olisi edes teoreettista toivoa kasvaa joskus aikuisiksi.